Herkese Açık Online Kolokyum #17: Assist. Prof. Gözde Durmuş

Zoom + Youtube

Kadir Has Üniversitesi’nin gelenekselleştirdiği ve ekonomiden tarihe, sosyolojiden tasarıma birçok konunun ele alındığı “Herkese Açık Kolokyum”un 17’ncisi Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Bölümü’nde Asistan Profesör Gözde Durmuş’un katılımıyla gerçekleştirildi. YouTube ve Zoom üzerinden online olarak düzenlenen kolokyumun açılışını Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz yaptı. Gözde Durmuş’tan önce söz alan Prof. Durukanoğlu Feyiz, Durmuş’un çalışmalarının önemine dikkat çekip kendisinin dünya çapındaki başarılardan gurur duyduğunu ifade etti.

“Vücudumuzu tam olarak anlayacak teknolojiye sahibiz”
Bu toplantının pandemi döneminde Türkiye ile yaptığı ilk zoom toplantısı olduğunu söyleyen Gözde Durmuş, erken teşhis alanında yaptıkları laboratuvar çalışmalarından bahsetti. İnsan vücudunun sağlığımızla ilgili çok fazla bilgi verdiğini, bu bilgilerle birlikte vücudumuzu tamamıyla anlayacak tüm teknolojiye sahip olduğumuzu söyleyen Durmuş, şöyle devam etti: “Laboratuvarımızda insan vücudunu, kandaki küçük ajanları anlamaya odaklı çalışmalar yapıyoruz. Yani biyolojik aletler geliştiriyoruz. Sinyalleri ve hastalandığımız zaman bu sinyallerin nasıl değiştiğini anlamaya çalışıyoruz. Asıl amacımız insan sağlığını, vücudunu tamamen anlamak. Bunu yaparken de hem mühendisliği hem de biyolojiyi harmanlıyoruz.”

“Evde yapılacak testlerle virüs sayısını öğrenmek istiyoruz”
Son zamanlarda küresel pandemi nedeniyle başka alanlarda da çalışmalar yaptıklarını belirten Durmuş, “Aklımızdaki değişik fikirler koronavirüs için yapılan PCR bazlı testlerden çıkıyor. Bu testlerin sonuçlarını çok uzun zaman sonra alıyoruz. Biz de bu süreyi azaltacak, evde kullanabileceğimiz testler üzerine çalışıyoruz. Evlerde kullanılan teknolojilerin çoğu antikor miktarına bakıyor. Bu da size hastalığı geçirip geçirmediğinizi söylüyor. Biz ise ağız ya da burundan bir sıvı örneğinden bakarak taşıdığımız virüs miktarını saymak istiyoruz.”

Kolokyumun kaydına Kadir Has Üniversitesi Youtube kanalından (https://www.youtube.com/user/KadirHasUniversitesi) erişebilirsiniz.

AB Projeleri Online Deneyim Paylaşım Etkinlikleri – 1 : ERC